Η υπεριδρωσία παλαμών, μασχαλών και το κοκκίνισμα του προσώπου

Η υπερβολική εφίδρωση των παλαμών και των μασχαλών μπορεί να δημιουργεί σημαντικές αρνητικές κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Η υπεριδρωσία δεν οφείλεται σε υψηλότερη πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων, αλλά πιθανόν στην υπερδιέγερση του συμπαθητικού συστήματος. Γι’ αυτό εκδηλώνεται συχνά σε περιπτώσεις ψυχονοητικής και συναισθηματικής φόρτισης ειδικά στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και πιο σπάνια στο πρόσωπο.

Συντηρητικές θεραπείες της υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν ανθιδρωτικές ουσίες (άλατα του αλουμινίου), αλλά μακροχρόνια θεραπεία παρέχει μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται με την θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή.

Τι είναι η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή;

Το συμπαθητικό σύστημα είναι μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει ουσιώδεις λειτουργίες του οργανισμού, όπως και την διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας με τη βοήθεια της εφίδρωσης. Η διατομή συμπαθητικών αλύσων σταματάει την εφίδρωση συγκεκριμένων περιοχών του σώματος. Αυτές οι συμπαθητικές άλυσοι που ελέγχουν την εφίδρωση των παλαμών, των μασχαλών και του προσώπου βρίσκονται μέσα στο θώρακα.

Χάρη στις εξελίξεις της ενδοσκοπικής χειρουργικής η επέμβαση, η οποία γίνεται υπό γενική αναισθησία, μπορεί να εκτελεστεί μέσω δύο μικρών τομών στη μασχάλη, με τη βοήθεια τηλεσκοπίων.

Αποτελέσματα και πιθανά μειονεκτήματα

Η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή σταματάει την εφίδρωση των παλαμών αμέσως μετά την επέμβαση σε περίπου 95% και την υπεριδρωσία των μασχαλών σε περίπου 85% των ασθενών. Σε κλινικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο έλεγχος της υπεριδρωσίας είναι μακροχρόνιος και ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι (67%), μερικώς ικανοποιημένοι 27% και ότι μόνο 7% δεν είναι ευχαριστημένοι.

Η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή είναι γενικά μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στους εγχειρισμένους είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί αντιρροπιστική υπεριδρωσία σε άλλο μέρος του σώματος (θώρακας, ράχη κ.ά.). Περίπου 50% των ασθενών μετά την επέμβαση θα έχει υπεριδρωσία κάπου αλλού και μερικές φορές γευστική εφίδρωση (εφίδρωση προσώπου μετά από ερεθιστικό φαγητό). Επίσης σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (1%) μπορεί να εκδηλωθεί πτώση του άνω βλεφάρου και σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού (Horner’s Syndrome), το οποίο ως συνήθως βελτιώνεται με τον καιρό. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί πνευμοθώρακας (συγκέντρωση αέρα ανάμεσα στο τοίχωμα του θώρακα και του πνεύμονα) και να χρειαστεί αντιμετώπιση με παροχέτευση για λίγες μέρες. Όταν γίνεται επέμβαση και στις δύο πλευρές του θώρακα ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Διαβάσετε στην επόμενη σελίδα ποιες είναι οι εναλλακτικές θεραπείες

Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα     1 | 2     Επόμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.