Το λεμφοίδημα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι το λεμφοίδημα;

Το λεμφοίδημα είναι η μη φυσιολογική συσσώρευση λεμφικού υγρού στους ιστούς. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στα πόδια και στα χέρια που προκαλεί διόγκωση (οίδημα), χρόνια φλεγμονή και τελικά σκλήρυνση (ίνωση). Το σώμα μας διαθέτει ένα δίκτυο λεμφικών αγγείων και αδένων, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων σε τοπικό επίπεδο και στην ισορροπία των υγρών του σώματός μας.

Ποια είναι τα αίτια;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 1:
Λεμφοίδημα ραχιαίας περιοχής του αριστερού ποδιού σε νήπιο.

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές. Το πρωτογενές λεμφικό οίδημα εμφανίζεται στα νεογέννητα, κατά την εφηβεία (lymphoedema praecox, φωτογραφία 1), ή μετά την ηλικία των 35 ετών (lymphoedema tarda) από υποπλασία, υπερπλασία ή απλασία του λεμφικού συστήματος κυρίως στα κάτω άκρα.

Το δευτερογενές λεμφοίδημα μπορεί να εκδηλωθεί λόγω διήθησης των αδένων από καρκίνο, χειρουργική αφαίρεση των αδένων (π.χ. μαστεκτομή), λεμφαγγειίτιδας (π.χ. φλεγμονώδης απόφραξη των αδένων), ή λόγω ίνωσης κατόπιν ακτινοθεραπείας.

Παγκοσμίως η πιο συχνή αιτία λεμφικού οιδήματος είναι η φιλαρίαση (παράσιτο φιλάρια, συχνό στις τροπικές περιοχές), η οποία όμως είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του λεμφοιδήματος;

Αρχικά ο ασθενής αναφέρει ένα αίσθημα βάρους και το οίδημα είναι ελάχιστο. Καθώς το λεμφικό υγρό αυξάνεται αρχίζει να πρήζεται το προσβεβλημένο άκρο από περιφερειακά στα κεντρικά και να δημιουργεί ίνωση (σκλήρυνση των μαλακών μορίων) με υψηλότερο κίνδυνο κυτταρίτιδας, λεμφαγγειίτιδας, έλκους και σπανιότερα λεμφαγγειοσαρκώματος (καρκινογενής μεταλλαγή: σύνδρομο Stewart-Treves).

Διαβάσετε στην επόμενη σελίδα πως γίνεται η διάγνωση

Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα     1 | 2     Επόμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.