Κήλες

Τι είναι η κήλη;

Μεγένθυση
Μεγένθυση1. Βουβωνικός σύνδεσμος
2. Έντερο
3. Βουβωνοκήλη

Η κήλη είναι ένα εξόγκωμα λόγω πρόπτωσης οργάνων της κοιλιακής χώρας (συνήθως έντερο ή μείζων επίπλουν). Η πιο συχνή κήλη είναι η βουβωνοκήλη, μία διόγκωση στο πλάγιο τμήμα της κοιλιάς που μπορεί να υπάρχει σε περίπου 10% των ασθενών και αμφοτερόπλευρα.
Αναλόγως με την περιοχή κήλες μπορούν να εμφανιστούν στον ομφαλό (ομφαλοκήλες), γύρω απο τον ομφαλό (περι-ομφαλοκήλες), στο άνω κοιλιακό τοίχωμα (επιγαστρική), κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο (μηροκήλη) και σε πρώην τομές (μετεγχειρητικές κήλες).

Ποιά είναι τα αίτια και οι πιθανές επιπλοκές μιας κήλης;

Τα αίτια είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν ανατομικά προβλήματα, χαλάρωση των ιστών και αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. δυσκοιλιότητα, χρόνιο βήχα κλπ.).

Τα προβλήματα και πιθανές επιπλοκές είναι η κήλη μη ανατάξιμη που δημιoυργεί έντονο αιφνίδιο πόνο (σπλάχνα δεν μπορούν να επανέλθουν στην κοιλιακή χώρα) και η περίσφιξη που μπορεί να καταλήξει σε ισχαιμία του εντέρου (νέκρωση του εντέρου).

Ποιά είναι θεραπεία της κήλης;

Λόγω των aνωτέρω πιθανών επιπλοκών η αποκατάσταση της κήλης γίνεται άμεσα μετά την κλινική διάγνωση και πραγματοποιείται τόσο με την κλασική ανοιχτή επέμβαση, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί και με τοπική αναισθησία (χρησιμοποιώντας πλέγμα ως συνήθως) όσο και με την λαπαροσκοπική, η οποία απαιτεί όμως γενική αναισθησία.

Ο κ. Φασιάδης ασχολείται λόγω μεγάλης εμπειρίας με τις υποτροπές (επανεμφάνιση κήλης κατόπιν χειρουργείου), μεγάλες βουβωνοκήλες, μετεγχειρητικές κήλες και κήλες σε βαριά αρρώστους, τις οποίες επιδιορθώνει με τοπική αναισθησία.

Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.