Η νόσος της καρωτίδας

Τι είναι η στένωση καρωτίδας;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 1:
Ανατομία της καρωτίδας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο με θνητότητα περίπου 50% στους 6 μήνες και με ένα ποσοστό 30% των επιζησάντων που απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Τα εγκεφαλικά επεισόδια κατατάσσονται ανάλογα με την αιτία και προκαλούνται στο 80% από έμφρακτο και στο 20% από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο (φωτογραφία 1) και όπως όλες οι άλλες αρτηρίες (στεφανιαίες, νεφρικές, αρτηρίες των κάτω άκρων κ.λ.π.), έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να προσβληθούν από την αθηροσκλήρυνση που τελικά προκαλεί την στένωση της καρωτίδας (φωτογραφία 2, 3). Η νόσος της καρωτίδας είναι η αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ένα ποσοστό περίπου 30% των αρρώστων.

Πώς γίνεται η διαγνωστική προσέγγιση;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 2:
Η αθηρωματική πλάκα που δημιουργεί τη στένωση της κοινής και της έσω καρωτίδας.

Η στένωση της καρωτίδας μπορεί να εκδηλωθεί με προειδοποιητικά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου όπως είναι τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Η παροδική διακοπή της αιμάτωσης συγκεκριμένου μέρους του εγκεφάλου οφείλεται στην απόσπαση ενός κομματιού της αθηροματικής πλάκας που μπορεί να προέρχεται από την καρωτίδα. Αυτά τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια έχουν μικρή διάρκεια μερικών δευτερολέπτων μέχρι μερικών ωρών (πάντα όμως λιγότερο από 24 ώρες). Χαρακτηριστικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν παροδική απώλεια όρασης ενός ματιού με διάρκεια λίγων δευτερολέπτων (Amaurosis fugax), αδυναμία, παράλυση του άνω ή κάτω άκρου και δυσαρθρία.

 

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 3:
Αθηρωματική πλάκα, κατόπιν καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής.

Ενώ όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες τότε η βλάβη στον εγκέφαλο είναι πολύ πιθανόν να είναι μόνιμη. Σε περίπτωση που αυτά τα συμπτώματα συσχετίζονται και οφείλονται σε σημαντική στένωση (δηλαδή ≥70% στένωση) της καρωτίδας, τότε ο κίνδυνος να πάθει ο ασθενής σοβαρό και μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο στους επόμενους 6 μήνες είναι υψηλός.

 

Διαβάσετε στην επόμενη σελίδα περισσότερα για την διαγνωστική προσέγγιση.

Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα     1 | 2     Επόμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.