Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και η αντιμετώπισή της

Τι είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦ) και η πνευμονική εμβολή;

Η απόφραξη φλέβας στο πόδι ή στο χέρι είναι το αποτέλεσμα θρόμβου. Εάν αυτή η απόφραξη αφορά το επιφανειακό φλεβικό σύστημα, τότε μιλάμε για θρομβοφλεβίτιδα και όταν προσβάλλει τις φλέβες στο βάθος, τότε μιλάμε για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (ΕΒΦ), η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του κινδύνου πνευμονικής εμβολής (απόσπαση θρόμβου από τις εν τω βάθει φλέβες).

Οι συντελεστές που προκαλούν ΕΒΦ συμπεριλαμβάνουν την μείωση ταχύτητας φλεβικής ροής (π.χ. ακινησία, ιδιαίτερα η μετεγχειρητική περίοδος, αεροπορικές πτήσεις μεγάλης χρονικής διάρκειας) , βλάβη των τοιχωμάτων (π.χ. μετά από κάταγμα, καθετηριασμό φλεβών κ.ά.) και υπερπηκτικότητα (π.χ. λήψη αντισυλληπτικών, θρομβοφιλία, κακοήθεις ασθένειες κ.ά.). Επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την δημιουργία ΕΒΦ είναι η παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης ΕΒΦ και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 1:
Σημαντικό ασύμμετρο οίδημα σε ασθενή με λαγονομηριαία φλεβοθρόμβωση.

Εκτός από το ετερόπλευρο πρήξιμο (οίδημα, φωτογραφία 1) μπορεί να επικρατεί και αίσθημα βάρους και τάσης (ευαισθησία), θερμότητα και πόνος στο πέλμα που εξαρτάται από την φόρτιση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει θωρακικό πόνο και δύσπνοια από πνευμονική εμβολή, χωρίς να έχει ενοχλήματα ή άλλες κλινικές εκδηλώσεις στα άκρα. Υποψίες πρέπει να γεννούν επίσης η ταχυκαρδία και ο πυρετός σαν έμμεσα κλινικά στοιχεία.

Η εξέταση επιλογής για την διάγνωση της ΕΒΦ είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex), το οποίο έχει πλέον αντικαταστήσει τη φλεβογραφία, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει ανεπιθύμητες ενέργειες, λόγω της έγχυσης σκιαγραφικού υλικού.


Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 2:
Λαγονομηριαία φλεβοθρόμβωση μέχρι την κάτω κοίλη φλέβα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αγγειοχειρουργός μπορεί να ζητήσει αξονική φλεβογραφία (CTA, φωτογραφία 2), η οποία έχει υψηλή ευαισθησία για την διάγνωση ΕΒΦ, αλλά υπάρχει το μειονέκτημα υψηλού κόστους, έγχυσης σκιαστικού υγρού και μεγάλης ακτινοβολίας. Μια εναλλακτική λύση για αποφυγή της ακτινοβολίας είναι η μαγνητική αγγειογραφία (MRA). Το υψηλό κόστος της εξέτασης και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του σκιαστικού (αναφυλακτική αντίδραση, νεφρική ανεπάρκεια) παραμένουν όμως.

Διαβάσετε στην επόμενη σελίδα για την θεραπεία.

Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα     1 | 2     Επόμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.