Η τελική νεφρική ανεπάρκεια και η αγγειακή πρόσβαση

Οι βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η παραγωγή ερυθροποιητίνης, η αποβολή περιττών υγρών και νοσηρών ουσιών μέσω των ούρων.

Ο διαβήτης, η υπέρταση, η χρόνια λοίμωξη και το θετικό οικογενειακό ιστορικό νεφρικής πάθησης αυξάνουν τον κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια. Οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια νεφρική ανεπάρκεια είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που επιτρέπει στη νόσο να επιδεινώνεται χωρίς ενδείξεις, με αποτέλεσμα οι νεφροί να έχουν υποστεί μόνιμες, ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις και να καταλήξουν σε τελική νεφρική ανεπάρκεια. Στα συμπτώματα της νεφρικής δυσλειτουργίας συμπεριλαμβάνονται αναιμία (λόγω της μειωμένης παραγωγής ερυθρο-ποιητίνης), αδυναμία, έμετοι, κνησμός (λόγω συσσώρευσης ουρίας στο αίμα), υπέρταση, οίδημα στο πρόσωπο, στους πνεύμονες, στα άνω και κάτω άκρα (λόγω συσσώρευσης περιττών υγρών) και επίσης νεφρική οστεοπάθεια εξαιτίας δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Ο αριθμός των αρρώστων που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αυξάνεται συνεχώς και από αυτούς ένα μικρό ποσοστό, δυστυχώς, θα καταλήξει σε μη αναστρέψιμη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Οι ασθενείς που έχουν φτάσει σε αυτό το τελικό στάδιο θα χρειαστούν αιμοκάθαρση για να απομακρύνονται υγρά και νοσηρές ουσίες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η αιμοκάθαρση μπορεί να γίνει με τεχνητό νεφρό, όπου γίνεται αλλαγή ουσιών μέσα από μια ημιδιαπερατή μεμβράνη και αντίθετη ροή αίματος και υγρού, μπορεί όμως να γίνει και μέσα από το περιτόναιο μετά από τοποθέτηση ενός περιτοναϊκού καθετήρα, πράγμα που επιτρέπει μεγαλύτερη ανεξαρτησία του ασθενή από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για περιτοναϊκή κάθαρση και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα πρέπει να συζητηθούν με το νεφρολόγο και τον αγγειοχειρουργό.

Για να γίνει η αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό, η οποία θα αντικαθιστά την απεκκριτική λειτουργία των νεφρών, ο ασθενής θα χρειαστεί αγγειακή πρόσβαση. Για να αποφύγουμε προσωρινούς κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες (έσω σφαγίτιδα, υποκλείδια και μηριαία) και τις επιπλοκές τους, είναι σημαντικό να τοποθετηθεί έγκαιρα μόνιμη αρτηριοφλεβική παράκαμψη (fistula).

Διαβάσετε στην επόμενη σελίδα για την δημιουργία μιας τέτοιας fistula.

Προηγούμενη σελίδα
Προηγούμενη σελίδα     1 | 2     Επόμενη σελίδα
Επόμενη σελίδα
Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.