Άτονο έλκος κάτω άκρων

Το έλκος (πληγή) είναι έλλειμα του δέρματος και εντοπίζεται στο έσω σφυρό ή κνήμη, ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια [κιρσοί και ευρυαγγείες], η οποία είναι η αιτία σε περίπου 70% των περιπτώσεων.

Άλλες συχνές αιτίες είναι η περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσος (κακή κυκλοφορία λόγω σημαντικών στενώσεων ή αποφραγμένων αγγείων), νευροπάθεια (στα πλαίσια σακχαρώδους διαβήτη) και πιο σπάνια καρδιογενές οίδημα, λεμφοίδημα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και δερματική κακοήθεια.

Η διάγνωση και η εξερεύνηση γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και το αρτηριακό και φλεβικό σύστημα των κάτω μελών με απλό φορητό Doppler. Περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα Triplex αγγείων ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγειογραφίες (αξονικές ή μαγνητικές) μπορεί να είναι απαραίτητες.

Η θεραπεία γίνεται ανάλογα με τη βασική πάθηση:

  1. Επί χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας η θεραπεία γίνεται μέσω συμπίεσης (ειδική περίδεση, συμπιεστικές κάλτσες και ειδικά επιθέματα για την απομάκρυνση νεκρών ιστών και επιθηλιοποίηση) και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση στο επιπολής φλεβικό σύστημα.
  2. Στην περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο εκτός από συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή [διαλείπουσα χωλότητα], μπορεί να χρειαστεί αγγειοπλαστική [αγγειοπλαστική] ή και χειρουργική παράκαμψη (bypass).
  3. Στα νευροπαθητικά έλκη η καλή εκπαίδευση για τη φροντίδα των ποδιών είναι η πιο σημαντική θεραπεία και συμπεριλαμβάνει ειδικά επί παραγγελία παπούτσια για αποφόρτιση της περιοχής του έλκους (π.χ. πέλμα, περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων και φτέρνα) και τακτική αφαίρεση υπερκερατώσεων.

Συχνά τα έλκη είναι μικτής αιτιολογίας ειδικά στους ηλικιωμένους και η θεραπεία τους είναι περίπλοκη. Η καλή εκπαίδευση και συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητα στοιχεία για την επούλωση και τη μείωση υποτροπής του έλκους. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία ειδική κλινική “Το υγιές πόδι”, η οποία ασχολείται με την πλήρη ενημέρωση των ασθενών.

Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.