Δημιουργία κιρσών και μύθοι

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα των φλεβών - μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην κατανόηση της λειτουργίας των φλεβών, των κιρσών, τα βαθύτερα αίτια τους και τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες τους.

Ο Νικόλαος Φασιάδης ανήκε στην ομάδα του κ. Whiteley, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιεί VNUS Closure® (ενδοαγγειακή τεχνική ραδιοσυχνότητας που προκαλεί σύγκλειση της φλέβας).

Πολλοί γιατροί, νοσοκομεία ή κλινικές έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν μία τεχνική - όπως VNUS Closure® FAST™, EVLA (ενδοαγγειακή τεχνική με εφαρμογή LASER) ή σκληροθεραπεία με τεχνική αφρού. Παρόλο που αυτές είναι εξαιρετικές τεχνικές για ορισμένους ασθενείς και συγκεκριμένες φλέβες, αν κάποιος θέλει να παρέχει την καλύτερη θεραπεία πρέπει να έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους:

  • EVLA (ενδοαγγειακό LASER)
  • Σκληροθεραπεία καθοδηγούμενη από υπέρηχο
  • Μικροφλεβεκτομές υπό τοπική αναισθησία
  • Μικροσκληροθεραπεία για ευρυαγγείες

Άλλες τεχνικές που είναι καλές αλλά δεν είναι απαραίτητες είναι:

  • VNUS Closure® που είναι κατάλληλο για μερικές μακριές φλέβες με ομοιόμορφο τοίχωμα
  • Σκληροθεραπεία με υγρό

Κανένας ασθενής δεν χρειάζεται τώρα γενική αναισθησία για χειρουργική επέμβαση των κιρσών, εκτός αν είναι προσωπική του επιλογή. Δεδομένου ότι οι νέες τεχνικές έχουν σχεδιαστεί για βραχεία νοσηλεία, λειτουργούν καλύτερα με τοπική αναισθησία. Η τοπική αναισθησία μειώνει τους κινδύνους νευρικής βλάβης και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, καθώς και τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας.

Τελικά, μειώσαμε την κλασική επέμβαση για κιρσούς (απολίνωση της σαφηνομηριαίας ή σαφηνοϊγνυακής συμβολής και εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας) πριν από πολλά χρόνια, δεδομένου ότι είχε γίνει σαφές ότι η επέμβαση αυτή οδηγεί στην επανεμφάνιση των κιρσών σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών (υποτροπή λόγω νεοαγγειογέννησης) - αντίθετα από τις νέες τεχνικές που αποτρέπουν να συμβεί αυτό.

Έκτοτε, κανένας εμπειρογνώμονας φλεβών δεν πρέπει να συστήνει την κλασική επέμβαση - και κανένας ασθενής δεν πρέπει να συγκαταθέσει γι’ αυτή την επέμβαση σαν πρώτη επιλογή.

Διαβάσετε σε αυτό το άρθρο:

(1) Δημιουργία κιρσών και μύθοι
(2) Οι μύθοι σχετικά με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες
(3) Η κυκλοφορία του αίματος από και προς τα πόδια κατά την κατάκλιση
(4) Η κυκλοφορία του αίματος από και προς τα πόδια κατά την ορθοστασία
(5) Η αντλία των μυών
(6) Φυσιολογικές φλέβες
(7) Η αντλία ποδιών, η οποία αποτυγχάνει λόγω των ανεπαρκών βαλβίδων
(8) Θεραπείες για τις φλέβες

Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.