Διαλείπουσα χωλότητα

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 1:
Αξονική αγγειογραφία κάτω άκρων σε διαβητικό ασθενή με διάχυτες επασβεστώσεις στην αορτή, τις λαγόνιες και τις περιφερικές αρτηρίες κάτω από το γόνατο.

Η σκλήρυνση των αγγείων των κάτω άκρων έχει σαν αποτέλεσμα πόνο κατά την διάρκεια άσκησης (διαλείπουσα χωλότητα), λόγω μείωσης της ροής του αίματος στο σκέλος. Η σκλήρυνση αυτή οφείλεται στη συγκέντρωση χοληστερόλης, ασβεστίου και άλλων ουσιών στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και δημιουργεί αρχικά στενώσεις. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία η αποφρακτική αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ανάπαυση, με τελικό αποτέλεσμα την γάγγραινα (νέκρωση ιστού π.χ. δακτύλων ή τμήμα του ποδιού), λόγω της αποκοπής της αιματικής ροής. Η διαλείπουσα χωλότητα είναι πιο συχνή σε καπνιστές και άτομα με διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και θετικό οικογενειακό ιστορικό για αρτηριοπάθεια (πρωτοβάθμιος συγγενής δηλαδή αδερφός, αδερφή, πατέρας ή μητέρα με νόσο των στεφανιαίων ή καρωτίδων ή κάτω άκρων).

Είναι αναστρέψιμη η σκλήρυνση των αρτηριών;

Δυστυχώς οι αλλαγές των αγγείων είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Συχνά όμως, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν χάρη σε μικρότερες παράπλευρες αρτηρίες (collaterals), οι οποίες εξασφαλίζουν την παροχή αίματος στο πόδι. Συνολικά περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με διαλείπουσα χωλότητα θα βελτιωθεί, το ένα τρίτο θα παραμείνει σταθερό και το υπόλοιπο τρίτο των ασθενών θα επιδεινωθεί (διαβητικοί ασθενείς και καπνιστές συνήθως).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 2:
Αξονική αγγειογραφία με επασβεστώσεις στην κοιλιακή αορτή και σημαντικές στενώσεις στις κοινές λαγόνιες αρτηρίες άμφω.

Η ύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων για την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης κ.ά.) σχετίζεται με την διαλείπουσα χωλότητα. Η λήψη του ιστορικού, μαζί με την κλινική εξέταση των κάτω άκρων συμπεριλαμβανομένης και της μέτρησης του δείκτη πίεσης σφυρών (πίεση στα κάτω άκρα, ραχιαία και κνημιαία αρτηρία, σε σύγκριση με την πίεση των άνω άκρων) με την βοήθεια μιας φορητής υπερηχητικής συσκευής Doppler μπορεί να καταδείξει με αρκετή ακρίβεια την ύπαρξη περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Περαιτέρω απεικονιστικές τεχνικές (επεμβατικές και μη επεμβατικές) χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων και συμπεριλαμβάνουν παναρτηριακή υπερηχητική αρτηριογραφία (Duplex / Triplex), ενδαρτηριακή ψηφιακή, μαγνητική ή αξονική αρτηριογραφία (φωτογραφία 1, 2).

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 3:
Αγγειοπλαστική με τεχνική "kissing balloons" των κοινών λαγόνιων αρτηριών.

Οι μέθοδοι θεραπείας συμπεριλαμβάνουν την συντηρητική, επεμβατική και χειρουργική αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειακής νόσου. Με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή καπνίσματος, άσκηση, σωστή διατροφή (λιγότερη χοληστερόλη, δίαιτα φτωχή σε άλατα), καλή ρύθμιση του σακχαρώδoυς διαβήτη, όπως και φαρμακολογική θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας και της υπέρτασης μπορούν να βελτιωθούν τα συμπτώματα.
Μεγένθυση
ΜεγένθυσηΦωτογραφία 4:
Η αξονική αγγειογραφία (CTA) απεικονίζει αριστερό μηριαιο-ιγνυακό bypass με τεχνητό μόσχευμα (σημαντική στένωση της κεντρικής και περιφερικής αναστόμωσης του μοσχεύματος).

Επίσης συνιστάται σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή αποφρακτική νόσο, η λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως είναι η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγειοδιασταλτικών, όπως η πεντοξυφυλλίνη. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή άσκηση βάδισης επί 30 λεπτά, μπορεί να βελτιώσει τις αποστάσεις βάδισης του ασθενή σε 3-6 μήνες.

Η διαδερμική αγγειοπλαστική στην οποία γίνεται η διαστολή της στένωσης ή μικρού μήκους απόφραξης του αγγείου με μπαλόνι (φωτογραφία 3) και η τοποθέτηση ενός ενδαρτηριακού νάρθηκα (stent: μεταλλικό πλέγμα) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η εγχειρητική αποκατάσταση της αρτηρίας γίνεται ως συνήθως με “bypass”, δηλαδή το αποφραγμένο τμήμα της αρτηρίας παρακάμπτεται με μόσχευμα, το οποίο μπορεί να είναι τεχνητό (φωτογραφία 4) ή γνήσια φλέβα π.χ. μεγάλη σαφηνής φλέβα, που αφαιρέθηκε από το πόδι του ασθενή.

Το φυλλάδιο αυτό δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ιατρική, επαγγελματική ενημέρωση και πρέπει να συνδυάζεται με την προσωπική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού.